SOCIO-ECONOMIC ASPECTS AND SANITARY HYGIENIC CONDITIONS IN SHRIMP MARKETING IN FREE FAIRS IN NORTHEASTERN PARAENSE

Keywords: Shrimp; Good Manufacturing Practices; Total Coliforms; Escherichia coli.

Abstract

ABSTRACT

The adequacy of Good Manufacturing Practices for Shrimp is a fundamental principle for maintaining the integrity and safety of food. It is known that microbiological hazards such as total coliforms and Escherichia coli, bioindicators of contamination and food pathogens arise in perishable foods due to failures during routine trade. In the present study, we analyzed the socio-economics aspects and hygienic-sanitary conditions in the commercialization of shrimp in fairs in 6 municipalities (Ananindeua, Marituba, Benevides, Santa Izabel, Castanhal and Mosqueiro - district of Belém) in northeastern Pará. A checklist of good food handling practices was applied (to verify the degree of adequacy to the standards in force) and a socioeconomic questionnaire through direct interview to the marketers. In addition, the water used for washing shrimp (21 samples) and the ice (15 samples) used in the preservation of the raw material were collected to verify the presence of coliforms. Thirty-six water samples were analyzed and 17 traders were interviewed. Regarding the socio-economic profile found, the research revealed that shrimp handlers are generally men with an average age of 51 years old,.They sell more "regional" and "salted" shrimp.. The best evaluated municipalities in terms of compliance were Ananindeua and Mosqueiro (this location belongs to the municipality of Belém). Benevides and Castanhal, presented the worst indices of conformity, respectively. Of the 36 samples collected, 30 of them tested positive for total coliforms (83.33%), and of the total of these 30 samples, 28 were positive for thermotolerant coliforms (that is, 93.33%).  Through this study it was possible to notice deficiencies in the hygienic-sanitary conditions in the commercialization of shrimp and that the lack of knowledge and governmental incentives aggravate the conditions of sale of this crustacean in the fairs.

 

Keywords: Shrimp; Good Manufacturing Practices; Total Coliforms; Escherichia coli.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Brenda Silva de Lima, UFRA

Engenheira de Pesca da UFRA

References

ALCÂNTARA, G. L. C.; KATO, H. C. A. Boas práticas de manipulação na comercialização do camarão fresco em feiras livres de Belém, PA. Journal of bioenergy and food science, v. 3, n. 3, p. 139-148, 2016.

BALDIN, J. C.; BORGES, L. A.; JUNIOR, P. G.; MICHELIN, E. C.; JUNIOR, O. D. R. Qualidade microbiológica do gelo utilizado na conservação de pescado. Global Science And Technology, 9(2). 2016.

BRABO, M. F.; PEREIRA, L. F. S.; SANTANA, J. V. M.; CAMPELO, D. A. V.; VERAS, G. C. Cenário atual da produção de pescado no mundo, no Brasil e no estado do Pará: ênfase na aquicultura. Acta of Fisheries and Aquatic Resources, 4(2), 50-58. 2016.

BUENO, A. A.; BONATTO, C. R.; ALMEIDA, A. C. Influence of environmental variables on seasonal abundance and relative growth of Macrobrachium amazonicum (Crustacea: Decapoda: Caridea): variations of a continental population. Iheringia. Série Zoologia, 109. 2019
.
CASTRO, Y. L. D. Diagnose da Qualidade da Água da Represa do Ribeirão Mimoso, Município de Morrinhos-Go. 2021. Disponível em: https://repositorio.ifgoiano.edu.br/bitstream/prefix/2199/1/tcc_Yan%20Lemke%20de%20Castro.pdf. Acesso em: 13 de janeiro de 2022.

CHAVES, F. A. H.; CAMPOS, K. C.; CAMPOS, R. T. Avaliação econômica de produção de camarão no estado do Ceará. 2018. Disponível em: https://repositorio.ufc.br/bitstream/riufc/41926/1/2018_art_fahchaves.pdf. Acesso em: 07 de janeiro de 2022.

COSTA, T. V.; MATTOS, L. A.; MACHADO, N. J. B. Estrutura populacional de Macrobrachium amazonicum em dois lagos de várzea da Amazônia. Boletim do Instituto de Pesca, v. 42, n. 2, p. 281-293, 2018.

CUNHA, M. C. Caracterização populacional e plasticidade morfológica de duas populações hololimnéticas de Macrobrachium amazonicum (Decapoda, Palaemonidae). 2019. Disponível em: https://repositorio.ufu.br/bitstream/123456789/29290/3/Caracteriza%c3%a7%c3%a3oPopulacionalPlasticidade.pdf. Acesso em: 07 de janeiro de 2022.

DA SILVA PENHA, I. C.; GONÇALVES, C.; SANTA ROSA, R. M. S.; DA SILVA, F. E. R.; BICHARA, C. M. G. Microbiologia do gelo utilizado na conservação do pescado em um mercado municipal de Belém, PA. Brazilian Journal of Development, 6(9), 66713-66724. 2020.

DA SILVA, F. N. L.; DA SILVA, F. R. S.; MANGAS, T. P.; OLIVEIRA, L. C.; MACEDO, A. R. G.; MEDEIROS, L. R.; CORDEIRO, C. A. M. O comércio do camarão-da-amazônia (Macrobrachium amazonicum) na cidade de Breves-Pará-Brasil. PUBVET, v. 11, p. 313-423, 2017.

DE OLIVEIRA, J. L.; CONCEIÇÃO MOREIRA, F. N.; ROSÁRIO DUARTE, C. K. A.; SILVA RABELO, M. V.; DA SILVA, B. D. A.; SILVA CASANOVA, E. D. S.; NYLANDER, J. D. A.; MOURÃO, F. V. Ação de educação ambiental e avaliação da situação sanitária no mercado municipal elo perdido de Ananindeua/PA: comparativo entre 2014 e 2017/Action of environmental education and evaluation of the sanitary situation in the municipal market elo lost from Ananindeua/PA: comparative between 2014 and 2017. Brazilian Applied Science Review, 2(4), 1200-1213. 2018.

DOS SANTOS, A. P. C.; SANTOS, V. F. N. Adequação de Estrutura Física de Unidades de Alimentação e Nutrição na Cidade de São Paulo-SP. Publicatio UEPG: Ciências Biológicas e da Saúde, v. 22, n. 1, p. 14-20, 2016.

DRUMOND, S. N.; SANTIAGO, A. D. F.; MOREIRA, M.; LANNA, M. C. D. S.; ROESER, H. M. P. Identificação molecular de Escherichia coli diarreiogênica na Bacia Hidrográfica do Rio Xopotó na região do Alto Rio Doce. Engenharia Sanitaria e Ambiental, 23, 579-590. 2018.

DUARTE, S. S. Aspectos da Bioecologia de Macrobrachium amazonicum (Heller, 1862) (Decapoda: Palaemonidae) da Foz e Baixo Rio Amazonas, Amazônia, Brasil. 2019. 110 f. Dissertação (Mestrado em Recursos Aquáticos Continentais Amazônicos) – Universidade Federal do Oeste do Pará, Santarém-PA, 2019.
.
FREIRE, B. C. F.; SOARES, K. M. P.; SANTIAGO, P. D. T. P.; MELO, E. C. C.; SOUZA, L. B. Micro-organismos indicadores do grupo coliformes em sashimis de salmão comercializados na cidade de Mossoró, Rio Grande do Norte. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, 12(4), 810-813. 2017.

FREIRE, J. L.; MARQUES, C. B.; DA SILVA, B. B. Crescimento e avaliação do estoque de Macrobrachium amazonicum em um estuário do Nordeste do Pará, Brasil. Boletim do Instituto de Pesca, v. 38, n. 3, p. 215-229, 2018.

GLOWACKI, D. S.; CRIPPA, L. B. Avaliação da qualidade microbiológica da água em bebedouros de uma instituição de ensino superior de Caxias do Sul-RS. Rev. bras. anal. clin, p. 149-153, 2019.

LIMA, D. D. S. Policultivo de Litopenaeus vannamei (Boone, 1931): uma revisão sistemática com meta-análise. 2018. Disponível em: https://repositorio.ufersa.edu.br/bitstream/prefix/1075/1/DavidSL_DISSERT.pdf. Acesso em: 09 de janeiro de 2022.

MACEDO, A. G.; SILVA, F. L.; SAMPAIO, L. O.; RIBEIRO, S. A. Análise das condições higiênico-sanitárias na venda de pescado “in natura” no mercado de peixe no município de Castanhal-Pará. In: CONGRESSO INTERNACIONAL DE TECNOLOGIAS PARA O MEIO AMBIENTE (Vol. 3). 2012.

MARQUES, M. H. C.; COSTA, I.; ZACARDI, D. M.; SANTOS, M. A. S.; BRABO, M. F.; MACIEL, C. R. Perfil do consumidor de camarão-da-Amazônia no Estado do Pará: socioeconômica, frequência de consumo e preferências. Research, Society and Development, v. 9, n. 9. 2020.

MORAES MARTINS, A. A.; BUENO, R.; MICHELONE, T. P.; DOS SANTOS, N. N. D.; ALVARENGA, L.; MOURA EUGÊNIO, M. A. Análise da qualidade microbiológica da água e da superfície de bebedouros de um parque localizado na região de Sorocaba-São Paulo: há riscos à saúde?. Revista Multidisciplinar da Saúde, 2(4), 1-12. 2020.

OLIVEIRA, L. F. S. D. Transcriptoma do camarão branco do pacífico (Litopenaeus vannamei): montagem de novo e suas aplicações. 2018. Disponível em: https://repositorio.ufsc.br/bitstream/handle/123456789/192959/PBQA0124-D.pdf?sequence=-1&isAllowed=y. Acesso em: 11 de janeiro de 2022.

OLIVEIRA, M. E. S. A relação umidade/proteína no camarão branco do pacífico Litopenaeus vannamei como um parâmetro de identificação de fraude por adição de água. 2019. Disponível em: http://repositorio.ufersa.edu.br/handle/prefix/1266. Acesso em: 13 de agosto de 2021.

RODRIGUES, R. A.; GUALBERTO, T. L.; ANDRADE, F.A.V. Dimensões Técnicas e Humanas na Sustentabilidade da Pesca do Camarão da Amazônia. Revista Caribeña de Ciencias Sociales, v. 05, p. 1-13, 2017.

SACCOL, A. L. F.; RUBIM, B. A.; DE MESQUITA, M. O.; WELTER, L. Importância de treinamento de manipuladores em boas práticas. Disciplinarum Scientia Saúde, 7(1), 91-99.

SANTANA, M. F. A. Cultivo de camarão marinho Litopenaeus vannamei (Boone, 1931) em viveiros estuarinos de Itamaracá-PE. 76 f. 2002. Dissertação (Mestrado em Oceanografia) – Universidade Federal de Pernambuco. 2002.


SANTANA, P.; DA SILVA, R.; VENEZA, I.; MARTINS, T.; SANTA BRÍGIDA, N.; GONÇALVES, J.; CORREA, R. Prospecção de Crustáceos e Moluscos comercializados na Feira livre de Bragança, Pará, Amazônia costeira. Editora científica 2020.

SOARES, UBIRAJARA & MOTA, JULIANA BARROS & JIMENEZ, ERICA & SANTOS, MARCOS & AMARAL, MARILU. Aspectos de comercialização de camarão nas feiras livres de macapá. 10.37885/201001897, 2020.

SILVA, B. R. M. Efeito dos ambientes estuário e reservatório na fecundidade de Macrobrachium amazonicum (Decapoda: Palaemonidae) (Heller, 1862). Dissertação de Mestrado, ano 2019.

SOUSA, R. R. D. Efeito do tratamento magnético da água nas diversas fases de Cultivo do camarão marinho Penaeus vannamei. 2019. Disponível em: https://repositorio.ufc.br/bitstream/riufc/40013/5/2019_tese_rrsousa.pdf. Acesso em: 11 de janeiro de 2022.

SOUSA, R. R.; LUCENA, H. M. R.; GUIMARÃES, L. R.; MORAES, M. G.; MACIEL, R. L.; BRANCO, I. R. C. A Carcinicultura Marinha no Estado do Ceará: Uma Análise dos Parâmetros Produtivos e Econômicos, no Período 2003-2012. 2020. Disponível em: http://servicos.conbep.com.br/uploads/files/trabalhos/trabalho_454.pdf. Acesso em: 11 de janeiro de 2022.

TAHIM, E. F.; DAMACENO, M. N.; ARAÚJO, I. F. Trajetória tecnológica e sustentabilidade ambiental na cadeia de produção da carcinicultura no Brasil. Revista de Economia e Sociologia Rural, v. 57, p. 93-108, 2019.

VASCONCELOS, M. I. L.; TAVARES, J. E. D.; COSTA SILVA, F. K.; OLIVEIRA SANDES, M.; FERNANDES, H. M. A.; FIRMINO, L. A. R. G.; BARBOZA, C. D. Análise de um método de checklist de controle de qualidade, aplicado no setor de panificação em uma Unidade de Alimentação e Nutrição (UAN), visando o controle microbiológico. 2021.
Published
2023-12-22
Section
Scientific Articles