Feijão caupi inoculado com bactérias associadas à adubação nitrogenada no metabolismo e crescimento da planta.

Crescimento do feijão caupi inoculado com bactérias .

Abstract

The cultivation of cowpea is the food base for small producers in the Northeast region, so it is necessary to adopt techniques that increase productivity. The effect of the interaction of inoculation with fertilization in obtaining better responses in the culture has been studied. The objective of this work was to evaluate cowpea with inoculation of rhizobacteria associated with different doses of nitrogen. The experimental design used was in randomized blocks in a 9x4 factorial and four replications: T1-without inoculation, T2-with inoculation, T3-with inoculation and dose 10 Kg ha-1 of N, T4- with inoculation and 20 Kg ha-1 of N, T5-with inoculation and 30 Kg ha-1 of N, T6- without inoculation and 60 Kg ha-1 of N, T7-​​without inoculation and 120 Kg ha-1 of N, T8 - without inoculation and 180 Kg ha-1 of N, and T9-without inoculation and 240 Kg ha-1 of N and four evaluation times (15, 30, 45 and 60 DAS). The variables analyzed were: activity of the enzyme nitrate reductase, plant height, levels of total soluble sugars, levels of reducing sugars, leaf area index, chlorophyll a and b and number of nodules. The association of the bacteria with the dosage of 10 kg ha-1 of N was beneficial for the formation of nodules, the accumulation of fresh mass and the activity of the enzyme nitrate reductase.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Bandeira, A. D. S.; Castro Filho, M. N. D.; Amaral, M. C. A.; Menezes, A. T.; Oliveira, C. C.; Morais, O. M. Avaliação da produtividade de feijão-caupi com e sem inoculação. Cadernos de Agroecologia, Pernambuco, v. 13, n. 1, 2018.

Borges, C. S., De Sá, E. S., Muniz, A. E. T., Osorio Filho, B. D. Potential use of rhizobium for vegetable crops growth promotion. African Journal of Agricultural Research, v. 14(8), p. 477-483, 2019.

EMBRAPA ARROZ E FEIJÃO. Dados de feijão comum (Phaseolus vulgaris L.), feijão caupi (Vigna unguiculata (L.) Walp) e de arroz (Oryza sativa L.), estratificados por safras e sistema de plantio, no Brasil, Regiões e Estados da Federação. Disponível em: . Acesso em 15 jun. 2020.

Fernandes Jr, P. I.; Silva Jr, E. B.; Silva Jr, S.; Santos, C. E. R. S.; Oliveira, P. J.; Rumjanek, N. G.; Martins, L. M. V.; Xavier, G. R. Performance of polymer compositions as carrier to cowpea rhizobial inoculant formulations: survival of rhizobia in preinoculated seeds and field efficiency. African Journal of Biotechnology , v. 11, p. 2945-2951, 2012.

Fernandes, M. C. N.; Botelho, F. B. S.; de Souza, K. R. D.; Pereira, G. C.; da Silva, C. S. C.; Castro, D. G. Atividade da enzima nitrato redutase em arroz de terras altas sob condições de estresse hídricos. Nativa, v. 8, n. 4, p. 484-489, 2020.

Galindo, F. S.; Teixeira Filho, M.; Silva, E. C. D.; Buzetti, S., Fernandes, G. C.; Rodrigues, W. L. Viabilidade técnica e econômica da coinoculação com Azospirillum brasilense e Bradyrhizobium e doses de nitrogênio no feijão-caupi. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, Campina Grande, v. 24, n. 5, p. 304-311, 2020.

Jacobsen, C.S. & Hjelmsø, M. H. (2014). Agricultural soils, pesticides and microbial diversity, Cur. Op. Biot. 27, 1520.

Leal, V. de C.; de Oliveira, N. F.; Ramos, R. A.; da Silva Souza, I. J.; Carvalho, M., Júnior, P. I. F.; ... & Martins, L. M. V. A influência da salinidade na simbiose de microrganismos benéficos: o caso do feijão caupi. Agroecologia: métodos e técnicas para uma agricultura sustentável, v. 3, p. 182-192, 2021.

Leal, M. L. A.; Chaves, J. S.; Silva, J. A.; Silva, L. S.; Soares, R. B.; Nascimento, J. P. S.; Matos,S. M.; Junior, D. L. T.; Netp. A. F. B. Efeito dos sistemas de manejo e do uso do solo na população de microrganismos do solo. Research, Society and Development, v. 10, n. 9, e21910917966, 2021.

Lee, S.; Trịnh, C. S.; Lee, W. J.; Jeong, C. Y.; Truong, H. A.; Chung, N.; … Lee, H. Bacillus subtilis strain L1 promotes nitrate reductase activity in Arabidopsis and elicits enhanced growth performance in Arabidopsis, lettuce, and wheat. Journal of plant research, v. 133, n. 2, p. 231-244, 2020.

Marinho, R. de C. N.; Ferreira, L. de V. M.; Silva, A. F. da; Martins, L. M. V.; Nóbrega, R. S. A.; Fernandes Júnior, P. I. Symbiotic and agronomic efficiency of new cowpea rhizobia from Brazilian Semi-Arid. Bragantia, Campinas, v. 76, n. 2, p. 273-281, 2017.

Marinho, R. C. N.; Nóbrega, R. S. A.; Zilli, J .E.; Xavier, G. R.; Santos, C. A. F.; Aidar, S. T.; Martins, L. M. V.; Fernandes, P. I. Field performance of new cowpea cultivars inoculated with efficient nitrogen-fixing rhizobial strains in the Brazilian Semiarid. Pesquisa Agropecuária Brasleira, v. 49, p. 395- 402, 2014.

Oliveira, A. P. S.; Sousa, C. M.; Ferreira, E. P. de B. Desempenho do feijoeiro-comum inoculado com rizóbio em resposta a diferentes plantas de cobertura e épocas de dessecação. Revista Caatinga, Mossoró, v. 30, n. 3, 2017.

Oliveira, F. C.; Benett, C. G. S.; Benett, K. S. S.; da Silva, L. M.; do Carmo Vieira, B. Diferentes doses e épocas de aplicação de zinco na cultura da soja. Journal Of Neotropical Agriculture, v. 4, n. 5, p. 28-35, 2017.

Poole, P.; Ramachandran, V.; Terpolilli, J. Rhizobia: from saprophytes to endosymbionts. Nature Reviews Microbiology, v. 16, n. 5, p. 291, 2018.

Pôrto, M. L. A.; Puiatti, M.; Fontes, P. C. R.; Cecon, P. R.; Alves, J. C. Índice SPAD para o diagnóstico do estado de nitrogênio na cultura do pepino japonês em ambiente protegido. Horticultura Brasileira, v.32, p.292-296, 2014.

Ramires, R. V.; Silva Brasil, M. da; Lima, S. F. de; Simon, C. A.; Alvarez, R. D. C. F.; Contardi, L. M. Inoculação com rizóbio associado ao manejo de nitrogênio em feijão comum. Colloquium Agrariae, Presidente Prudente, v. 14, n. 1, p. 49-57, 2018.

Reis, V. R. R.; Souza, L. R. S.; Vieira, G. L. S.; Coelho, K. B. S.; dos Santos Carmo Filho, A.; Silva, M. R. M. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, v. 13, n. 4, p. 466-471, 2018.

Robertson, G. P., Vitousek, P. M. Nitrogen in agriculture: balancing the cost of an essential resource. Annual review of environment and resources, v. 34, p. 97-125, 2009.

Rocha, H. G. da S.; Castro, H. de S.; Freitas, J. R. B. RESPOSTA DE FEIJÃO-CAUPI À INOCULAÇÃO COM ESTIRPE DE RIZÓBIO. Revista Mundi Meio Ambiente e Agrárias, Paranaguá, v. 4, n. 2, 2019.

Santos, S. G.; da Silva Ribeiro, F., da Fonseca, C. S., Pereira, W., Santos, L. A., & REIS, V. M. Development and nitrate reductase activity of sugarcane inoculated with five diazotrophic strains. Archives of Microbiology, v. 199, n. 6, p. 863-873, 2017.

Sousa, W. N.; Brito, N. F.; Santos, F. C.; Barros, I. B.; de Sousa, J. T. R.; de Freitas Sia, E.; Reis, I. M. S. Resposta do feijão-caupi à inoculação de bradyrhizobium Japonicum, adubação nitrogenada e nitrogênio do solo. Revista Agroecossistemas, v. 10, n. 2, p. 298-308, 2018.

Taiz, L.; Zeiger, E.; Moller, I.; Murphy, A. Fisiologia e desenvolvimento vegetal. 6.ed. Porto Alegre: Artmed, 2017. 888 p.

Uchôa, M. R.; Bastos, R. L. G.; Albiero, D.; Fernandes, F. R. B. Influência da rotação de trabalho de uma trilhadora estacionária na qualidade do feijão Caupi. Brazilian Journal of Development, Curitiba, v. 6, n. 4, p.19678- 19688, 2020.

Xavier, F. A. M. de S.; Moraes, J. G. L.; Silva, M. L. S.; Matos Neto, R. B. DE; Firmino, D. DE O.; Marques, G. V.; Bleicher, E. Comportamento de genótipos de feijão-caupi (Vigna unguiculata L. Walp., Fabaceae) sob infestação de Empoasca sp. (Hemiptera: Cicadellidae) e Liri-omyza sp. (Diptera: Agromyzidae) em Redenção, Ceará, Brasil. Paubrasilia, Porto Seguro, v. 3, n. 1, 2020.

Zoffoli, B. C.; Brito, L. F.; Straliotto, R.; Araújo, A. P. D. Early nitrogen supplementation stimulates the nodulation and growth of common bean plants inoculated with rhizobium. Acta Scientiarum. Agronomy, v. 43, 2021.
Published
2023-12-15
Section
Scientific Articles