Multivariate analysis in the feeding management characterization of small ruminants in the Bahian semi-arid

Keywords: animal nutrition, caatinga, cluster analysis, goats, cheep

Abstract

Goat and sheep farming has socioeconomic and cultural importance in Northeastern Brazil, especially for family farming, both because of the adaptability of these animals and the generation of income. Therefore, the objective was to characterize the feeding management of small ruminants raised in a microregion of Western Bahia. There were registered 34 farms that raised goats and sheep, with a herd ranging from 10 to 100 heads. Using Ward's method, three homogeneous groups of small ruminant producers were formed, based on cluster analysis according to the practices carried out by the breeders. Data was collected on forage species and their form of conservation and supplementation. It was observed that the forages most used in animal feed management are elephant grass (Pennisetum purpureum), andropogon grass (Andropogon gayanus), and forage cactus (Opuntia ficus-indica and Nopalea cochenillifera). The main concentrated ingredients are maize disintegrated with straw and cob (MDSC) and cassava residue. About 99.0% of goats and sheep farmers do not carry out forage conservation, with ensiling being the most adopted method about haymaking. The pasture is composed of native species of the Caatinga such as 'maniçoba' (Manihot pseudoglaziovii), 'jurema preta' (Mimosa tenuiflora), and 'rama de bezerro' (Pityrocarpa moniliformis). The use of common salt (NaCl) instead of supplementation with complete mineral salt and the absence of balanced diets were observed. It is concluded that the feeding management of small ruminants in a micro-region of Bahian semi-arid is based on native Caatinga pasture, in the absence of mineral supplementation and forage conservation.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Janaina de Lima Silva, Universidade Federal do Oeste da Bahia

Possui graduação (2004-2008) e mestrado em Zootecnia (2008-2010) pela Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri (UFVJM), doutorado em Zootecnia
(2010-2014) e pós-doutorado (2014-2016) pela Universidade Federal Rural de Pernambuco (UFRPE). Atualmente é professora Adjunta CI da Universidade Federal do Oeste
da Bahia (UFOB), nos cursos de Agronomia e Medicina Veterinária, ministrando as disciplinas de Nutrição e Alimentação Animal e Forragicultura e Pastagens. Tem
experiência na área de Nutrição e Alimentação de Ruminantes, com ênfase na utilização de alimentos alternativos e conservação de forragens, mediante o uso de plantas
adaptadas às regiões Semiáridas, descartes de frutas e subprodutos alimentares, visando a produção de dietas de baixo custo.

References

ALMEIDA, I. V. B.; SOUZA, J. T. A.; BATISTA, M. C. Melhoramento genético de plantas forrageiras xerófilas: Revisão. PUBVET, v. 13, n. 8, p. 1-11, 2019. DOI: 10.31533/pubvet.v13n7a382.1-11

ALVES, A. R.; VILELA, M. S.; ANDRADE, M. V. M.; PINTO, L. S.; LIMA, D. B.; LIMA, L.L.L. Caracterização do sistema de produção caprino e ovino na Região Sul do Estado do Maranhão, Brasil. Veterinária e Zootecnia, v. 24, n. 3, p. 515-524, 2017. DOI: 10.35172/rvz.2017.v24.287

BARBOSA, R. F.; XAVIER, R. A. Diagnóstico da caprinovinocultura no Cariri Ocidental da Paraíba (PB): estudo de caso de 2005 a 2015. Revista Ibero-Americana de Ciências Ambientais, v. 9, n. 8, p. 187-199, 2019. DOI: 10.6008/CBPC2179-6858.2018.008.0017

BUAINAIN, A. M.; GUANZIROLI, C.; SOUZA FILHO, H. M.; BÁNKUTI, F. I. Peculiaridades regionais da agricultura familiar brasileira. In: SOUZA FILHO, H.M.; BATALHA, M. O. (Eds.). Gestão Integrada da Agricultura familiar. São Carlos: Universidade Federal de São Carlos, 2005. p. 13-41.

CARVALHO, R. S.; SANTOS FILHO, J. S. D.; SANTANA, L. O. G. D.; GOMES, D. A.; MENDONÇA, L. C.; FACCIOLI, G. G. Influência do reuso de águas residuárias na qualidade microbiológica do girassol destinado à alimentação animal. Revista Ambiente & Água, v. 8, n. 2, p. 157-167, 2013. DOI: 10.4136/ambi-agua.1116

CAVALCANTE, A. C. R; BARROS, N. N.; BOMFIM, M. A. D.; ALVES, J. U.; SOUSA, F. B.; LEITE, E. R. Sistema de produção de caprinos e ovinos de corte no nordeste brasileiro. sistemas de produção, alimentação e manejo alimentar. Embrapa Caprinos e Ovinos, 2005. Disponível em: https://www.spo.cnptia.embrapa.br. Acesso em: 10 dezembro 2021.

COSTA, R. G.; ALMEIDA, C. C.; PIMENTA FILHO, E. C. HOLANDA JUNIOR, E. V.; SANTOS, N. M. Caracterização do sistema de produção caprino e ovino na região semiárida do estado da Paraíba. Brasil. Archivos de Zootecnia, v. 57, n. 218, p. 195-205, 2008.

DE PAULA, E. F. E.; STUPAK, E. C.; ZANATTA, C. P.; PONCHEKI, J. K.; LEAL, P. C.; MONTEIRO, A. L. G. Comportamento ingestivo de ovinos em pastagens: Uma revisão. Revista Trópica – Ciências Agrárias e Biológicas, v. 4, n. 1, p. 42, 2010. DOI: 10.0000/rtcab.v4i1.83

DINIZ, W. J. S.; ALMEIDA, R. B.; CARDOZO, R. F.; PEDROSA, C. M.; FEITOSA, P. J. S.; BRANDESPIM, D. F. Características gerais de produção de caprinos leiteiros em Paranatama, PE. Acta Veterinária Brasílica, v. 8, n. 2, p. 113-120, 2014. DOI: 10.21708/avb.2014.8.2.3429

GUANZIROLI, C.; ROMEIRO, A.; BUAINAIN, A. M.; DI SABBATO, A.; BITTENCOURT, G. Agricultura familiar e reforma agrária no século XXI. Rio de Janeiro: Garamond, 2001. 288 p.

IBGE. INSTITUTO BRASILEIRO DE GEOGRAFIA E ESTATÍSTICA. Censo Agropecuário de 2017. Disponível em: www.sidra.ibge.gov.br. Acesso em: 8 dezembro 2021.

LEITE, M. L. M. V.; DA SILVA, D. S.; DE ANDRADE, A. P.; PEREIRA, W. E.; RAMOS, J. P. D. F. Caracterização da produção de palma forrageira no Cariri Paraibano. Revista Caatinga, v. 27, n. 2, p. 192-200, 2014.

MENDONÇA JÚNIOR, A. F.; BRAGA, A. P.; RODRIGUES, A. P. M. S.; SALES, L. E. M.; MESQUITA, H. C. Minerais: importância de uso na dieta de ruminantes. Agropecuária Científica no Semiárido, v. 7, n. 1, p. 01-13, 2011. DOI: 10.30969/acsa.v7il.97

MINGOTI, S. A. Análise de dados através de métodos de estatística multivariada: uma abordagem aplicada. Belo Horizonte: Editora UFMG, 2005. 295 p.

PEREIRA FILHO, J. M.; SILVA, A. M. A.; CÉZAR, M. F. Manejo da Caatinga para produção de caprinos e ovinos. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, v. 14, n. 1, p. 77-90, 2013.

QUINZEIRO NETO, T.; LANA, A. M. Q.; REIS, G. L.; HOLANDA JUNIOR, E. V.; BORGES, I. Caracterização da caprino-ovinocultura de corte de produtores de Jussara e Valente, BA. Revista Caatinga, v. 24, n. 2, p. 165-173, 2011.

RAMOS, J. P. F; CAVALCANTE, I. T. R.; SOUZA, W. H; LEITE, M. L. M. V. Characterization of the food base for goats and sheep in Cariri in Paraíba, Brazil. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, v. 15, n. 4, p. 379-384, 2020. DOI: 10.18378/rvads.v15i4.7799

SAS. Statistical Analysis Systems Institute. Version 9.1. Cary, North Carolina: SAS Institute Inc., 2008.
Published
2023-12-22
Section
Scientific Articles