Estimate of the number of experiments and importance of morphoagronomic characters in lettuce

Keywords: Lactuca sativa L., principal components, repeatability coefficient, soil covers

Abstract

In scientific research, the repetition of the experiment and the selection of variables-response improve the precision of the results and make the conclusions more assertive, allowing generalizations from the joint analysis. However, there are no official rules about how many times experiment should be repeated, as well as which variables best discriminate the evaluated treatments. For this reason, this research aimed to estimate the number of repetitions of experiments and indicate the importance of morphoagronomic characters of lettuce cv. ‘Veneranda’. Data from four experiments were considered, in which four soil covers were evaluated (SoilTain DW® geosynthetic blanket, white and black polypropylene mulching and uncovered soil) in the completely randomized design, with five replications. The number of experiments was estimated by the repeatability coefficient and the importance of the characters, estimated by Singh criteria. In general, the repeatability coefficients were of medium magnitude, in which the number of measurements ranged from 1 to 9 experiments and, for yield, four experiments are enough to accurately indicate the best treatments. The most discriminant variables were the number of leaves (39.47%) and their length (20.79%) and plant height (17.06%); leaf width and root mass variables may be discarded in future studies (0% contribution). The results indicate that the execution of a single experiment, common in lettuce researches, does not allow accurate conclusions, and should be a criterion to be considered in the experimental planning.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

José Anderson Soares Barros, Instituto Federal de Alagoas

Eng. Agrônomo, Secretaria de Desenvolvimento Agrário, Prefeitura de Arapiraca, Discente do Programa de Mestrado em Tecnologias Ambientais, Ifal/Campus Marechal Deodoro

References

AZEVEDO, A. M.; ANDRADE JÚNIOR, V. C.; OLIVEIRA, C. M.; FERNANDES, J. S. C.; PEDROSA, C. E.; DORNAS, M. F. S.; CASTRO, B. M. C. Seleção de genótipos de alface para cultivo protegido: divergência genética e importância de caracteres. Horticultura Brasileira, v. 31, n. 2, p. 260-265, 2013. DOI: 10.1590/S0102-05362013000200014.

BENIN, G.; STORCK, L.; MARCHIORO, V. S.; FRANCO, F. A.; TREVIZAN, D. M. Número ótimo de ensaios de competição de trigo em diferentes regiões de adaptação. Ciência Rural, v. 44, n. 2, p. 247-252, 2014. DOI: 10.1590/S0103-84782013005000152.

CARGNELUTTI FILHO, A.; RIBEIRO, N. D.; JOST, E. Número necessário de experimentos para a comparação de cultivares de feijão. Ciência Rural, v. 36, n. 6, p. 1701-1709, 2006. DOI: 10.1590/S0103-84782006000600006.

CARVALHO, P. H. M. S.; OLIVEIRA, G. M.; ROCHA, R. C.; PEREIRA, J. E.; CARVALHO, T. S.; PEREIRA, A. L. L. V. Performance of lettuce cultivars under different production environments. Journal of Experimental Agriculture International, v. 42, n. 9, p. 48-55, 2020. DOI: 10.9734/jeai/2020/v42i930586.

CAVALCANTI, F. J. A. Recomendação de adubação para o Estado de Pernambuco: 2ª aproximação. 2ª Ed. Recife: Instituto Agronômico de Pernambuco, 2008. 212 p.

CRUZ, C. D.; FERREIRA, F. M.; PESSONI, L. A. Biometria aplicada ao estudo da diversidade genética. 1ª Ed. Viçosa: UFV, 2020. 626 p.

DIEL, M. I.; LÚCIO, A. D.; OLIVOTO, T.; PINHEIRO, M. V. M.; KRYSCZUN, D. K.; SARI, B. G.; SCHMIDT, D. Repeatability coefficients and number of measurements for evaluating traits in strawberry. Acta Scientiarum.Agronomy, v. 42, n. 1, e43357, 2020. DOI: 10.4025/actasciagron.v42i1.43357.

FAO - FOOD AND AGRICULTURE ORGANIZATION OF THE UNITED NATIONS. Production quantities of Lettuce and chicory by country. 2021. Available at: http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC/visualize. Access on: 10 Jun. 2021.

FARIAS, D. B. S.; LUCAS, A. A. T.; MOREIRA, M. A.; NASCIMENTOS, L. F. A.; SÁ FILHO, J. C. F. Cobertura do solo e adubação orgânica na produção de alface. Amazonian Journal of Agricultural and Environmental Sciences, v. 60, n. 2, p. 173-176, 2017. DOI: 10.4322/rca.2493.

FERREIRA, P. V. Estatística experimental aplicada às Ciências Agrárias. 1ª Ed. Viçosa: Editora UFV, 2018. 590 p.

IBGE - INSTITUTO BRASILEIRO DE GEOGRAFIA E ESTATÍSTICA. Censo Agropecuário. 2020. Available at: https://censos.ibge.gov.br/agro/2017. Access on: 07 Mar. 2021.

INMET - INSTITUTO NACIONAL DE METEOROLOGIA. Dados históricos anuais. 2021. Available at: https://portal.inmet.gov.br/dadoshistoricos. Access on: 10 Jun. 2021.

JACINTO, A. C. P.; SILVEIRA, A. J.; SILVA, I. G.; CASTOLDI, R.; FRANCO, C. A.; FINZI, R. R.; MARIN, M. V.; BRAZ, L. T.; MACIEL, G. M. Comparison of methods to evaluate resistance of lettuce genotypes against Bremia lactucae. Australian Journal of Crop Science, v. 14, n. 8, p. 1283-1287, 2020. DOI: 10.21475/ajcs.20.14.08.p2435.

JAHAN, M. S.; SARKAR, D.; CHAKRABORTY, R.; SOLAIMAN, A. H. M.; AKTER, A.; SHU, S.; GUO, S. Impacts of plastic filming on growth environment, yield parametersand quality attributes of lettuce. Notulae Scientia Biologicae, v. 10, n. 4, p. 522-529, 2018. DOI: 10.25835/nsb10410342.

MAGALHÃES, F. F.; CUNHA, F. F.; GODOY, A. R.; SOUZA, E. J.; SILVA, T. R. Produção de cultivares de alface tipo crespa sob diferentes lâminas de irrigação. Water Resources and Irrigation Management, v. 4, n. 1, p. 41-50, 2015. DOI: 10.19149/2316-6886/wrim.v4n1-3p41-50.

MENDES, M. H. S.; RAMALHO, M. A. P. Repeatability of some phenotypic stability parameters - a resampling approach. Crop Breeding and Applied Biotechnology, v. 18, n. 2, p. 139-147, 2018. DOI: 10.1590/1984-70332018v18n2a20.

MENESES, N. B.; MOREIRA, M. A.; SOUZA, I. M.; BIANCHINI, F. G. Crescimento e produtividade de alface sob diferentes tipos de cobertura do solo. Revista Agro@mbiente, v. 10, n. 2, p. 123-129, 2016. DOI: 10.18227/1982-8470ragro.v10i2.3009.

OLIVEIRA, S. S.; CAVALCANTE, M.; BARROS, J. A. S. Technical feasibility of geotextile blanket in bell pepper production under different irrigation levels. Gaia Scientia, v. 15, n. 2, p. 153-166, 2021. DOI: 10.22478/ufpb.1981-1268.2021v15n2.57597.

RESENDE, M. D. V. Genética biométrica e estatística no melhoramento de plantas perenes. 1ª Ed. Brasília: Embrapa Informação Tecnológica, 2002. 975 p.

SANTANA, M. J.; MANCIN, C. A.; RIBEIRO, A. A. Evapotranspiração e coeficiente de cultura para o alface e a rúcula cultivadas em Uberaba-MG. Revista Inova Ciência e Tecnologia, v. 1, n. 2, p. 7-13, 2016.

SILVA, E. M. N. C. P.; FERREIRA, R. L. F.; RIBEIRO, A. M. A. S.; ARAÚJO NETO, S. E.; HUSDRA, J. F. Desempenho agronômico de alface orgânica influenciado pelo sombreamento, época de plantio e preparo do solo no Acre. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 50, n. 6, p. 468-474, 2015. DOI: 10.1590/S0100-204X2015000600005.

SILVA, E. M. N. C. P.; FERREIRA, R. L. F.; ARAÚJO NETO, S. E.; TAVELLA, L. B.; SOLINO, A. J. S. Qualidade de alface crespa cultivada em sistema orgânico, convencional e hidropônico. Horticultura Brasileira, v. 29, n. 2, p. 242-245, 2011. DOI: 10.1590/S0102-05362011000200019.

SILVEIRA, A. J.; FINZI, R. R.; CABRAL NETO, L. D.; MACIEL, G. M.; BELOTI, I. F.; JACINTO, C. P. Genetic dissimilarity between lettuce genotypes with different levels of carotenoids biofortification. Nativa, v. 7, n. 6, p. 656-660, 2019. DOI: 10.31413/nativa.v7i6.7331.

SOUZA, S. V.; ALMEIDA, M. G. A.; OLIVEIRA, L. E. N.; SABBAG, O. J. Análise do crescimento de alface sob diferentes sistemas de cultivo. Revista Agricultura Familiar, v. 14, n. 2, p. 107-120, 2020. DOI: 10.18542/raf.v14i2.8282.

YOONG, F. Y.; O’BRIEN, L. K.; TRUCO, M. J.; HUO, H.; SIDEMAN, R.; HAYES, R.; MICHEMORE, R. W.; BRADFORD, K. J. B. Genetic variation for thermotolerance in lettuce seed germination is associated with temperature-sensitive regulation of ETHYLENE RESPONSE FACTOR1 (ERF1). Plant Physiology, v. 170, n. 5, p.472-488, 2016. DOI: 10.1104/pp.15.01251.

Published
2022-01-27
Section
Scientific Articles